Nieuws, prijzen & curiosa

Soms doet zelfs een serieuze schrijver als Ard Walburg wel iets curieus of wint hij zomaar een prijs. Hieronder een verzameling van bijzondere gebeurtenissen, feestelijke hoogtepunten, grappige voorvallen etc.

Juli 2014

Pompeblêdman/ Fjirtum

In 2004 en 2005 maakte ik deel uit van Fjirtum , een Friese culturele beweging die door middel van bijzondere projecten de Friese cultuur een impuls wilde geven.

Ik hield me onder meer bezig met een stripverhaal over Pompeblêdman, een frisse Friese superheld die zijn bijzondere krachten inzet om de Friese cultuur te beschermen. Ik schreef een script en een aantal striptekenaars deed een vergeefse poging onze held vorm te geven. 

 

Pas in 2014 lukte het om samen met Dick van der Plas de aventoeren fan Pompeblêdman, op papier vast te leggen. Vanzelfsprekend was de moanne - Poadium foar bydragen oer  kultuer en de keunsten onmiddellijk bereid om de strip op haar website te publiceren (zie publicaties)

 

Dat Pompeblêdman, als fantasiefiguur toch midden in de Friese realiteit staat, bleek wel toen hij zich inzette voor de verkiezing van Leeuwarden tot culturele hoofdstad van Europa. Zie onder

 

  

Overigens, dat het 'Fjirtum-idee' mij niet loslaat blijkt ook uit mijn verhaal 'De toegift' dat begin 2012 werd gepubliceerd in de moanne. In dit verhaal doet een jonge cabaretier een try-out in een klein Fries kustplaatsje, genaamd.... Fjirtum.

 

Wat mij betreft komt er nog meer nieuws van Fjirtum.

 

 

Juli 2014

De tuin der lusten 

Ik doe altijd veel onderzoek wanneer ik een verhaal schrijf, zelfs de kleinste details moeten kloppen. Maar nooit heb ik zoveel verschillende bronnen geraadpleegd als bij het schrijven van 'De tuin der lusten'. Het verhaal gaat over een restaurator die tijdens zijn werk aan het beroemde drieluik van Jheronimus Bosch, gemaakt rond 1485, in het schilderij verdwijnt. Terwijl hij de verschillende panelen afzoekt naar een manier om te ontsnappen, leert hij het schilderij en zichzelf van een andere kant kennen.

Ik ben naar Madrid geweest om het schilderij in het Prado te bestuderen en heb verschillende artikelen over het werk gelezen (waarbij opviel hoe weinig men eigenlijk weet over het schilderij en de maker ervan). Ook heb ik een restaurator benaderd voor advies bij de beschrijving van de werkzaamheden, en heb ik Middelnederlandse teksten en de Vulgaat bestudeerd voor de dialogen.

Toen uitgeverij Parelz het verhaal uitgaf (juli 2014), bedacht ik dat het wel heel leuk zou zijn wanneer de lezer de zoektocht van de restaurator langs de panelen 'echt' zou kunnen volgen. Daarom maakte ik onderstaande een prezi.

 

 

 

November 2012

Winnaar Fantasy Strijd Brugge 2012

Iedere twee jaar organiseert de Dienst Cultuur van Brugge de 'Fantasy Strijd Brugge', een wedstrijd voor korte fantasy verhalen. In 2012 besloot ik mee te doen met  'Kleine Theo', een filosofisch getint verhaal over het ontstaan van ons universum, zou je kunnen zeggen. Op 3 november werd  in theater 'De Biekorf' bekend gemaakt welke van de 213 inzendingen de beste was volgens de deskundige jury. Dat bleek 'Kleine Theo'. Onder daverend applaus van het veelkoppige publiek  mocht ik mijn prijzen in ontvangst nemen: een prachtige trofee, een vleiend juryrapport, € 750,- en publicatie in 'Fantastisch Strijdtoneel III', een bundel met de beste 27 verhalen.

Behalve in de bundel kun je 'Kleine Theo' lezen op de site van de Fantasy Strijd Brugge.

Op de foto word ik geflankeerd door Iris Versluis (3e plaats) en Pieter van de Walle (2e plaats). De feestelijke gebeurtenis werd vastgelegd door de Westvlaamse televisiezeders Focus en WTV

 

 

 

Verbeeldingsliteratuur Wiki

En toen stond ik ineens vermeld in de 'Verbeeldingsliteratuur Wiki', een site waarin alle oorspronkelijk Nederlandstalige Verbeeldingsliteratuur wordt behandeld: sciencefiction-, fantasy- en horrorliteratuur. Je kunt hier van alles lezen over schrijvers, literaire prijzen, uitgevers en de geschiedenis van de verbeeldingsliteratuur in Nederland en Vlaanderen. Mij vind je hier.

 

 

Onderdeel van drieluik

Ik had het eerst zelf niet door, maar doordat mijn verhaal  Ûntkymje is opgenomen in ensafh nr 3 (2011), maak ik ook deel uit van een prachtig drieluik van grafisch ontwerper Jelle F. Post. Hieronder zie je hoe dat zit.

 

 

 

Puberbrein (naar aanleiding van mijn blog d.d.11 juni 2011)

Tussen mijn dertiende en twintigste heb ik misschien wel honderd pentekeningen gemaakt die je met een beetje goede wil als ‘psychedelische kunst’ zou kunnen betitelen. Daarvan zijn er niet veel meer over. De meeste heb ik indertijd verkocht (zouden ze nog ergens bij mensen thuis hangen?). Wat is overgebleven zijn de mislukte en onafgemaakte. Hiernaast zie je een detail van een van die tekeningen (klik op het plaatje om de hele afbeelding te zien)Hebben deze tekeningen iets met mijn verhalen te maken? Natuurlijk. Ze komen allemaal uit dezelfde creatieve bron en verder zie ik als overeenkomst dat, hoe fantasierijk mijn tekeningen en verhalen ook zijn, ze altijd ook heel erg  gestructureerd en zorgvuldig gemaakt zijn. En er zit ook altijd humor in. Bovendien  heb ik eens het ontstaan een zo’n tekening beschreven in een verhaal. Lees deze  passage uit  ‘De zomer van ‘75’ (over de vakantieavonturen van een adolescent).

 

 

Mijn eerste recensie

Nee, niet van een verhaal van mij, maar door mij geschreven. In nummer 22 van Pure Fantasy gaf ik mijn mening over de literaire roman 'De science-fictionschrijver'van Harold S. Karstens. Klik op het plaatje voor een vergroting.

 

 

 

 

Op de cover met Conan de Barbaar

In de 18e uitgave van Pure Fantasy maakte ik mijn debuut als sciencefiction schrijver met het verhaal 'De lafaard'. Toen het dikke magazine op de deurmat plofte, ontdekte ik tot mijn vreugde dat mijn verhaal prominent stond aangekondigd op de cover. Bovendien stond er een fraaie tekening op van Conan de Barbaar in actie!

Ik zal het maar eerlijk bekennen: ik ben een fan van de woesteling uit Cimmerië, zowel van de boeken als de films. Met een beetje fantasie leek het nu of Conan en ik zij aan zij tegen twee zwaarbewapende reuzen vochten. Is dat niet de ultieme droom van iedere echte man?

 

 

 

 

 

Noachs Kat

Optreden bij de presentatie van het negende nummer van Noachs Kat, Noord-Nederlands tijdschrift voor proza en poëzie in het Prinsentheater in Groningen, november 2002.

Als ik het me goed herinner las ik daar het verhaal 'Stress' voor.

 

 

 

 

 

 

 

John de Mol Produkties

Kort nadat de VPRO-gids 'Datingprogramma' had gepubliceerd, meldde John de Mol Produkties zich bij mij met de vraag of ik teksten voor hun TV-programma's wilde schrijven en nieuwe formats wilde bedenken. Hieronder vind je een tekst en een format. De samenwerking duurde slechts een paar maanden omdat  er problemen over de betaling ontstonden.

'Kennedy leeft!' werd geschreven voor 'Nieuws & Nonsens' een studentikoze nieuwsquiz, gepresenteerd door de kurkdroge Fred Emmer. Actueel nieuws werd op de korrel genomen, waarna de kandidaten opdrachten kregen en vragen moesten beantwoorden die met het nieuwsitem te maken hadden. Een van de opdrachten bij dit tekstje was: zing een nummer van Elvis Presley.

 

'Scooters' was een idee voor een TV-programma over jeugdculturen. Ze waren er erg enthousiast over bij John de Mol, maar helaas hebben ze het programma niet weten te slijten. Ikzelf vind de korte sketch in het klaslokaal nog steeds erg geslaagd.

 

 

Beste spannende verhaal : Game over

In de nacht van 22 op 23 oktober 2000 alweer airplay. Als schrijver van 'Game Over', dat werd uitgeroepen tot beste spannende korte verhaal in 'De Maand van het Spannende Boek' (jury: René Appel en Tomas Ross), was ik te gast bij het programma NachtLicht. Tijdens de uitzending werd ik geïnterviewd door Joga Brouwers en las ik mijn verhaal voor . Klik hier om dit fragment te horen. (downloaden kan even duren)

 

 

NCRV's Nacht van de Droom

In de nacht van 6 op 7 februari 2000 organiseerde de NCRV op radio 1 en 2 'De Nacht van de Droom'. Tijdens deze nacht werden de luisteraars door workshopleiders, dichters, verhalenvertellers, cabaretiers en muzikanten meegenomen in de wondere wereld van de droom. Aan mij werd gevraagd om in het Droomcafé een passend verhaaltje voor te lezen. Speciaal voor deze gelegenheid schreef ik - in een kwartier tijd -  'De droom bedrogen'

 

 

Beste Lullo

In de jaren 90 waren de Lullo's van Jiskefet ongekend populair. Reden voor de VPRO-gids om een prijsvraag uit te schrijven: 'Beschrijf in maximaal 500 woorden een scène waarin de drie vrienden Kamphuys, Van Binsbergen en Kerstens optreden.' Van de 483 inzendingen bleek mijn sketch 'Datingpromma' de beste. Ze werd gepubliceerd in de VPRO-gids van mei 1996 en ik ontving f 250,-. Helaas hebben de heren van Jiskefet de sketch nooit gespeeld. Wel gebruikten ze in hun 'Dispuutsfeest' dat kort daarna werd uitgezonden mijn zin: 'Broek uit! Broek uit!