cezanne voorblad

 

Voorblad van het korte stripverhaal "P. Cézanne en de piramide van schedels", opgenomen in stripmagazine GR'NN #41met als thema: kunst. In de strip wordt uit de doeken gedaan hoe het gelijknamige stilleven in 1901 door Cézanne werd geschilderd.  Ivan 1


Underground stripmagazine GR'NN#39 had als thema "Kopstukken". Opdracht voor de striptekenaars was een kort geschiedenisboekje te maken over een historische persoon met een naam die voorzien was van een epitheton. Uiteraard koos ik voor Ivan de Verschrikkelijke, die ook tegenwoordig nog politici weet te inspireren. Hierbij twee plaatjes van mijn stripje. 

Boven: Ivan als kleuter.


 

JkH Qatar


Illustratie bij het korte verhaal 'Tussenlanding in Qatar' van Johan Klein Haneveld in Fantastische Vertellingen, 65, maart 2023. Bruce-starrockdefIllustratie  bij mijn korte verhaal 'Aan de grens van het Heelal' (Star Trek persiflage) in Fantastische Vertellingen, 38, 2016Pompebledman


De Friese superheld Pompeblêdman ontstond in 2014 toen ik meedeed aan het Alfabet-project van kultureel opinyblêd de Moanne. De korte strip, waarin Pompeblêdman allerlei problemen in Fryslân oplost, verscheen hetzelfde jaar.


Daarna moest onze held nog een aantal keren opdraven om de Friese cultuur te bij te staan, zoals bij de verkiezing van The Cultural Capital of Europe (zie hiernaast).


Momenteel werk ik aan een vervolgstrip waarin Pompeblêdman als oude man op zijn bewogen leven terugkijkt (zie onder).  pomp oud

  

strip 85


Mijn eerste "volwassen" creatieve periode liep ongeveer van 1974 - 1985. Daarna stak ik alle energie in ons gezin en mijn werk in het onderwijs. Bovenstaande stripplaatjes uit 1985 over het leven van een docent zijn een treffende weergave van dat moment. (De strip is dan ook onvoltooid gebleven.)Kleinetheo 81


Potloodtekening 1981. De enige tekening van mijn hand, die bij ons thuis aan een muur hangt. De trotse, zelfbewuste blik van dat ventje vind ik geweldig. Als je goed kijkt kun je de hulplijntjes zien. vrouw 78


Gemengde techniek, 1978. Na tig surrealistische tekeningen, was dit waarschijnlijk een van mijn eerste tamelijke realistische tekeningen.
lancering 76


Oost-Indische inkt en kleurpotlood, 1976. In deze periode heb ik tientallen van dit soort surrealistische tekeningen gemaakt. Ik begon gewoon (meestal met de ogen) en ik zag wel wat er verder gebeurde. De meeste tekeningen heb ik verkocht (vaste prijs fl. 10,-) of gaf ik cadeau. Waarschijnlijk is deze tekening bewaard gebleven omdat er inkt op gemorst is. Maar wanneer je dat niet weet, valt dat volgens mij nauwelijks op.

Cez blz 2 def CMYK


Plaatje uit het stripverhaal "P. Cézanne en de piramide van schedels" (zie hiernaast), waarmee een van de hindernissen wordt weergegeven waar Cézanne mee te maken had tijdens het scheppingsproces van zijn meesterwerk.
 

 
Ivan

 

... en hier: Ivan als adolescent. 

 

 

 

 


 schuimbaard-grnn-fb

 

Promotietekening voor mijn strip 'Kapitein Schuimbaard en het nieuwe geld' in GR"NN#38, thema: piraten. De omslag zelf is getekend door Vlerk. 

 

 

  

 

crystalskull illustratie bij de bronnen DvdP

 

Illustratie bij mijn korte verhaal 'De bronnen' in Fantastische Vertellingen, 58, 2021. 

 tabula-rasa-def

 

Illustratie bij mijn korte verhaal 'Tabula rasa' in Fantastische Vertellingen, 35, 2015.

 pompebladmanliwwadden fantasticon

 


dubbelgezicht 85


 Potloodtekening 1985. Volgens mij was ik toen een beetje beïnvloed door Tom Eyzenbach.verwanten


 'Verwanten', inkt 1979. 
punk 78


Potlood en inkt, 1978. 


ei 78


Oost-Indische inkt, 1978.slurfje 74


Potloodtekening, 1974. Een van de eerste tekeningen, waarvan ik het gevoel had dat ik het een beetje onder de knie begon te krijgen - als ik zo onbescheiden mag zijn.